Welke van deze “Het lukt me niet om te ontspannen-fouten” maak jij?

We leven in een wereld waarin het tempo hoog ligt en onze agenda’s vaak overvol zijn. Voor velen van ons kan het een uitdaging zijn om te ontspannen, zelfs als we daar echt behoefte aan hebben. Voel je je vaak gestrest en vind je het moeilijk om te ontspannen? Dan is het mogelijk dat je een van de volgende veelvoorkomende fouten maakt.

1. Je geeft ontspanning geen prioriteit

Geen alternatieve tekst opgegeven voor deze afbeelding

Vaak plaatsen we werk, huishouden, gezin en andere verantwoordelijkheden boven onze eigen behoefte aan rust en ontspanning. Maar om gezond en gelukkig te blijven, is het superbelangrijk om ontspanning een prioriteit te maken. Als je dat niet doet, vergroot je het risico dat je uiteindelijk gestopt wordt door fysieke klachten als bijvoorbeeld migraine of burn-out.

2. Je blijft ‘aan’ staan

Geen alternatieve tekst opgegeven voor deze afbeelding

Met onze smartphones en laptops zijn we bijna altijd bereikbaar. Maar het constant ‘aan’ staan kan het moeilijk maken om te ontspannen. Probeer je apparaten regelmatig uit te zetten en creëer momenten waarop je helemaal loskomt van digitale afleidingen.

3. Je bent te hard voor jezelf

Geen alternatieve tekst opgegeven voor deze afbeelding

Misschien ben je wel een kei, maar dat is nog geen reden om hard te zijn voor jezelf. Vind je het moeilijk om te ontspannen omdat je je schuldig voelt of denkt dat je iets productiefs zou moeten doen? Tijd om wat liever voor jezelf te zijn! Het is niet alleen oké om te ontspannen, het is ook noodzakelijk voor je welzijn.

4. Je praat niet over stress

Geen alternatieve tekst opgegeven voor deze afbeelding

Het is heel begrijpelijk dat het lastig kan zijn om uit te spreken dat je last hebt van stress. Bijvoorbeeld vanuit het het idee dat het vragen om hulp gezien kan worden als een teken van zwakte. Of omdat je niet op adviezen en meningen van anderen zit te wachten. Toch kan erover praten echt een wereld van verschil maken voor het verminderen van je stress. Zoek iemand die goed kan luisteren en voel dat je er niet alleen voor staat.

5. Je maakt geen gebruik van ontspanningstechnieken

Er zijn veel verschillende technieken die kunnen helpen bij ontspanning, zoals ademhalingsoefeningen, mindfulness en yoga. Als je geen gebruik maakt van deze technieken, mis je mogelijk een effectieve manier om te ontspannen.

Herken je jezelf in een of meer van deze fouten? 

Heel eerlijk gezegd heb ik zelf al deze fouten gemaakt. Dus misschien helpt het al om te weten dat je niet de enige bent, en dat er manieren zijn om hier verandering in te brengen. 

Wist jij dat er nog een diepere oorzaak is waarom jij deze “het lukt me niet om te ontspannen-fouten” maakt? Ben jij klaar om heel eerlijk naar jezelf te kijken en de werkelijke oorzaak te vinden? Als jij deze confrontatie met jezelf aan wilt gaan gaat het je zeker weer lukken om te ontspannen (en daardoor misschien zelfs een burn-out te voorkomen).

Meld je dan aan voor het gratis webinar ‘Van dreigende burn-out naar innerlijke balans’. Je kunt je hier aanmelden.

Ik kijk ernaar uit om je daar te ontmoeten en samen stappen te zetten naar meer ontspanning en balans in je leven.

Deel dit bericht
Chat openen
1
Hallo! Waar kan ik je mee helpen?