Onboarding

Een goed begin is het halve werk

Slimmer omgaan met verloop binnen de organisatie

Het werven van een gemiddelde medewerker kost circa 25 procent van het bruto jaarsalaris

Het is al te vaak voorgekomen dat een nieuwe medewerker op zijn eerste werkdag niet bekend bleek bij de receptie. Dat er vervolgens geen nieuwe werkplek is ingericht of dat de laptop en inlogcodes nog niet geregeld zijn. Er zou eigenlijk een goed inwerkprogramma moeten zijn, maar door tijdgebrek is dat er niet van gekomen. 

Frustrerend. Niet alleen voor de organisatie, maar ook voor de nieuwe medewerker. Die voelt zich zo niet echt welkom. Bovendien duurt het op deze manier extra lang voordat de medewerker ‘up-to-speed’ is. 

Helaas zorgt dit er ook voor dat er onnodig fouten worden gemaakt. Nieuwe medewerkers leren de procedures niet of te laat en er is veel onduidelijkheid over de taakinvulling. Wat wordt er nu verwacht van de nieuwe medewerker? Er ontstaan aan meerdere kanten ongewild frustraties. Bij de betreffende medewerker, bij collega’s en bij klanten. 

Voor je het weet, verlaat zo’n medewerker de organisatie. Maar liefst 34 procent van de medewerkers wisselt namelijk van baan in het eerste jaar bij een nieuwe werkgever. Nog eens 20 procent wisselt al van baan in de eerste 45 dagen! Dit betekent dat meer dan de helft van de nieuwe medewerkers al op zoek gaat naar een nieuwe baan voordat ze hun eenjarig jubileum vieren. Het werven van een gemiddelde medewerker kost circa 25 procent van het bruto jaarsalaris dus tijd voor actie. Het onboarding-proces speelt een belangrijke rol, zowel in het behouden als aantrekken van talent.

Dit kan anders!

Samen Denken Samen Doen helpt jou graag bij het opzetten van een onboarding traject, helemaal passend bij jouw organisatie. Zo kunnen jullie je blijven focussen op het werk.

Wil jij:

Heb jij vaker dan 1x ja geantwoord?

Neem dan contact voor een vrijblijvende afspraak. 

Chat openen
1
Hallo! Waar kan ik je mee helpen?