Behoud van kennis

Samen kennis borgen voordat deze verloren gaat


Slimmer omgaan met verloop binnen de organisatie

Loop je tegen het volgende aan?

Sijpelt waardevolle kennis jouw organisatie uit? Doordat medewerkers met pensioen gaan? Merk je de eerste tekenen van de “Great Resignation” ook binnen jouw organisatie op? Wil je kennis beter borgen en inzichtelijk maken, maar mis je een goed functionerend systeem daarvoor? 

Het vertrek van medewerkers én het inwerken van nieuwe medewerkers kost vaak veel tijd en geld. Hoe herkenbaar is het dat soms weemoedig wordt teruggedacht aan die ene collega die alles wist en altijd een oplossing paraat had. Dat is frustrerend voor de ‘achterblijvers’ en al helemaal voor die nieuwe medewerker die deze plaats mag innemen. Die begint al op achterstand voordat zijn/haar eerste werkdag begonnen is. 

Mogelijk worden er daardoor onnodig fouten gemaakt. Nieuwe medewerkers leren de procedures niet óf te laat en er is veel onduidelijkheid waarop ze in hun werk moeten letten. Het risico dat medewerkers hierdoor de organisatie snel weer verlaten, zeker op een krappe arbeidsmarkt. Er ontstaat meer frustratie. Bij de betreffende medewerker, maar ook bij collega’s en klanten. Er is weinig vertrouwen, want hoe lang zal deze medewerker blijven? Het continue inwerken van nieuwe medewerkers en het onderbezet zijn van een team, zorgt voor een hoge werkdruk, waardoor het verloop nog hoger kan worden. Zo kan een gebrekkige onboarding voor een sneeuwbaleffect zorgen binnen jouw organisatie. 

Wanneer jouw bedrijf te maken heeft met strenge kwaliteitseisen of eisen op het gebied van hygiëne en veiligheidseisen kunnen er op deze manier eenvoudig bijkomend problemen. Met het risico op incidenten of hoge boetes.

Voor je het weet, verlaat zo’n medewerker weer de organisatie. Maar liefst 34 procent van de medewerkers wisselt namelijk van baan in het eerste jaar bij een nieuwe werkgever. Nog eens 20 procent wisselt al van baan in de eerste 45 dagen! Dit betekent dat meer dan de helft van de nieuwe medewerkers al op zoek gaat naar een nieuwe baan voordat ze hun eenjarig jubileum vieren. Het onboarding-proces speelt hier een belangrijke rol in, zowel in het behouden als aantrekken van talent.

Dit kan anders! Met een on-boarding traject van Samen Denken Samen Doen!

Ik help jou om de kennis binnen jouw organisatie te borgen. Dat kan samen of ik neem jou alle zorg uit handen.

Wil jij:

Heb jij vaker dan 1x ja geantwoord?

Neem dan contact met mij op voor een vrijblijvende afspraak.