Het vinden van balans in een veeleisende wereld
Het leven kan soms behoorlijk hectisch en veeleisend zijn, daar kunnen we allemaal over meepraten. Maar wat als die stressvolle situaties zich blijven opstapelen en er geen tijd meer is voor herstel? Dan kan stress chronisch worden en dat kan een behoorlijke tol eisen. Werk, relaties, financiële druk, gezondheidsproblemen – het zijn allemaal factoren die ons leven beïnvloeden en ons kunnen overweldigen.
Ik weet hoe dat voelt. Ik ben iemand die altijd bezig is met reflectie en persoonlijke ontwikkeling, maar ook ik heb de signalen van chronische stress te laat (h)erkend. Het heeft zelfs een longontsteking gekost voordat ik besefte dat ik op de rand van een burn-out stond. Hoe kan het dat iemand zoals ik, die altijd zo bewust bezig is met haar eigen welzijn, dit niet eerder heeft gezien? En waarom viel het de mensen om me heen niet op?
Nog even volhouden…
Het antwoord is simpel: chronische stress kent verschillende fases: de alarm / stressor fase, de aanpassingsfase en de uitputtingsfase. Wanneer je hebt geleerd om jezelf aan te passen is het mogelijk om lange tijd in de aanpassingsfase te vertoeven en daardoor nog redelijk goed te functioneren. Zeker wanneer je werk doet waar je goed in bent en wat min of meer automatisch gaat. Als je dan ook nog eens van nature sterk en optimistisch bent ingesteld, loop je het risico om de belangrijke signalen te negeren. “Even doorzetten”, “kom op schouders eronder”, “komt goed!” – dit soort gedachten kunnen op de korte termijn helpen, maar ze kunnen je op den duur behoorlijk in de weg zitten en uitputten.
Bij mij heeft het een flinke tijd geduurd voordat ik erkende dat ik actie moest ondernemen… of beter gezegd: juist even geen actie meer moest ondernemen. Ik besloot alleen op reis te gaan, om even helemaal los te komen van de hectiek en weer tot mezelf te komen. En nu wil ik jou uitnodigen om hetzelfde te doen. Tijdens het webinar “van dreigende burn-out naar innerlijke balans” deel ik mijn ervaring en belangrijke inzichten met je en tijdens de training “Spirit” ga je zelf actief aan de slag om je mindset te doorgronden en effectief te benutten, en met emotionele intelligentie om niet helpende emoties te transformeren naar helpende emoties.
Hoe zit het met jouw aanpassingsvermogen?
Hoe zit het met jouw stressopbouw, aanpassing en hersteltijd? Als je een of meerdere van deze signalen herkent, is het tijd om actie te ondernemen om een burn-out te voorkomen:
- Chronische vermoeidheid: Een van de meest voorkomende signalen van een naderende burn-out is aanhoudende vermoeidheid. Je kunt je uitgeput voelen, zelfs na een goede nachtrust, en het lijkt alsof je nooit genoeg energie hebt om je dagelijkse taken uit te voeren.
- Verminderde motivatie: Als je merkt dat je steeds minder enthousiast bent over je werk, hobbies of andere activiteiten die voorheen belangrijk voor je waren, kan dit een teken zijn van een burn-out. Je kunt je verlies van interesse opmerken en het gevoel hebben dat je vastzit in een sleur.
- Emotionele uitputting: Een burn-out kan gepaard gaan met intense gevoelens van prikkelbaarheid, frustratie en stemmingswisselingen. Je kunt merken dat je sneller geïrriteerd raakt en dat kleine tegenslagen je meer dan normaal van streek maken.
- Verminderde concentratie en prestaties: Als je merkt dat je moeite hebt om je te concentreren, taken af te maken of je werk op een hoog niveau uit te voeren, kan dit een signaal zijn van een naderende burn-out. Je brein voelt overbelast en het wordt steeds moeilijker om je te focussen.
- Lichamelijke symptomen: Een burn-out kan ook fysieke symptomen veroorzaken, zoals hoofdpijn, spierspanning, slapeloosheid, maagklachten en een verzwakt immuunsysteem. Het lichaam geeft signalen af dat het te veel stress ervaart en niet langer in staat is om dit te verwerken.
Het zijn tekenen dat je te veel stress ervaart en jezelf voorbij loopt (en daarbij naar jezelf zwaait in plaats van uit te rusten 😉). Als je een of meerdere van deze signalen herkent, is het tijd om in actie te komen en een burn-out te voorkomen.
Je weet best wat goed voor je is….
We weten vaak wel wat we moeten doen, maar we doen niet altijd wat we weten. Grijp dit moment aan om verandering te omarmen en voor jezelf te zorgen. Sta jezelf om te rusten, te herstellen en weer vol energie en passie in het leven te staan.
Ik wens je een mooie dag met een gezonde balans tussen inspanning en ontspanning. ♾️
Linda